Sim Rail.nl komt terug!
Beste bezoeker van Sim Rail.nl. Sim Rail komt terug. Hou onze site in de gaten.

Consist Editor

Als u met de Activity Editor een nieuwe activiteit gaat maken, bewerken, of als u een nieuwe trein in Microsoft Train Simulator wilt op nemen gebruikt u de Consist Editor om een treinsamenstelling (consist) in elkaar te zetten. Uitsluitend treinen die zich in een "consist" bevinden kunnen in de simulator gebruikt worden. Op deze pagina leggen we stapsgewijs uit hoe u een en ander moet aanpakken.

 1. Start "Train Simulator Editors &Tools" via het start menu van Windows en kies vervolgens de "Activity Editor".

 2. Open een bestaande activiteit (activity) door op de optie "Open" te klikken in het menu "File" of klik in dat menu op "New" om een nieuwe activiteit te maken. Als u alleen een treinsamenstelling wilt maken klikt u hier op "New". Selecteer een route en voer in het opkomende scherm een willekeurige naam in. Vervolgens zult u ongeveer het venster als in afbeelding 1 te zien krijgen.


Afbeelding 1 1. Klik in het vak "Player" in het rechter venster op bij "Player service op "New". De Service Editor zal verschijnen.

  Opmerking: Als u een nieuwe activiteit aan het maken bent dan zult u vanzelf bij stappen 3 en 4 langs komen.

 2. Kies in de Service Editor bij "consist" voor "New" om de Consist Editor te openen en een nieuwe trein samen te stellen. Door op "Edit" te klikken kunt u de bestaande treinsamenstellingen bewerken. U zult nu ongeveer het venster uit afbeelding 2 te zien krijgen.


Afbeelding 2 1. Voer nu in het vak bij "Name" de naam in waaronder de treinsamenstelling moet worden onder opgeslagen.

 2. Bij het vak "Display name" moet u de naam van de treinsamenstelling invoeren zoals deze in de simulator en Activity Editor zal worden weergegeven.

 3. In het menu "Rolling stock types" kunt u kiezen uit welke materieel groep (elektrische locomotieven, diesellocomotieven, stoomlocomotieven, personenwagens en goederenwagens + tenders) u een trein wilt selecteren.

 4. Het beschikbare materieel in de bij stap 7 geselecteerde materieelgroep zal onder "Rolling stock" worden weergegeven. Door een naam in de lijst te selecteren krijgt u bij "Preview" een afbeelding van de trein te zien. Zoals u ziet staan er bij de verschillende treinen pictogrammen in de lijst. Deze pictogrammen hebben de volgende betekenis:

  Door de speler te besturen treinen.

  Één luchtleiding voor de rem.

  Twee luchtleidingen voor de rem.

  Elektrische rem.

  Automatische koppeling.

  Vaste koppeling (binnen treinstellen etc.).

  Standaard koppeling.

 5. Als u nu op de naam van een trein klikt uit de "Rolling stock" lijst kunt u deze met ingedrukte muisknop naar het onderste blauwe vak slepen en daar los laten. Op deze wijze plaatst u de locomotief/wagon in de trein. Hierbij moet u er wel op letten dat alle wagens in de trein de zelfde soort koppeling en rem hebben. Onder materieel met een luchtdruk rem komt een blauwe lijn te staan (dun één luchtleiding en dik twee luchtleidingen). Bij een elektrische rem twee blauwe lijnen. En een rode lijn onder verschijnt onder materieel met een vacuümrem. Door met de rechtermuisknop op een locomotief of wagon te klikken keert u deze om. Materieel binnen de trein verplaatsen kunt u doen door er op te klikken en deze dan vervolgens te verslepen en ergens anders in de trein weer los te laten. U kunt materieel uit de trein verwijderen door er op te klikken en vervolgens naar het ontkoppelingsymbool (afbeelding 3) te slepen en daar los te laten.


Afbeelding 3 1. Nadat u een trein heeft samengesteld kunt u met de schuifbalk rechts midden in de Consist Editor bij "Consist durability" opgeven hoe hard er met de trein mag worden omgegaan. Hoe dichter de schuif bij "Fragile" komt hoe voorzichtiger er met trein moet worden omgegaan (bv. tijdens het remmen).

 2. Nu u de trein heeft samengesteld kunt door op "Save &Exit" te drukken de Consist Editor verlaten. Als u een activiteit aan het maken bent kunt u hier nu mee verder gaan. Als u alleen een treinsamenstelling aan het maken was dan kunt u nu alle vensters van Microsoft Train Simulator sluiten zonder iets op te slaan. Start vervolgens de simulator en de nieuwe trein zal in de simulator te vinden zijn onder de naam van de voorste locomotief van de treinsamenstelling.

Erik Kruithof
SGSP
Sim Rail.nl
31-12-2020
5558
10090